İlyas Gül: Gelecek Nesillere Kıymayın
İlyas Gül: Gelecek Nesillere Kıymayın
Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Çorum İl Başkanı İlyas Gül andımızın okullarda okutulmasının kaldırılmasıyla ilgili bir açıklama yaparak “Andımız millet olmaktır. Gelecek nesillere kıymayın” dedi.
Alınan kararın sorumsuzca, hukuktan yoksun ve şuursuzca alınmış bir karar olduğunu savundu.
Gül açıklamasına şöyle devam etti:
Andımız okullarda okutulmasın diye konu gündeme geldiğinde Çorum TÜRKAV, huzursuzluğa neden olunmaması için yaptığı açıklamasıyla şiddetle karşı çıkmıştı. Danıştay 8. Dairesi, 8 Ekim 2013 tarihli ve 28789 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı ilk Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin 1. Maddesinin iptalini temyiz yolu açık olmak suretiyle kararlaştırılmıştır. Danıştay’a söz konusu iptal kararının temyiz edilmesi amacıyla Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na karşı dava açılmıştı.
“Açılmayan Paraşüt” olarak Türk Milleti’nin önüne gelen bu kararla Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türk Milleti’nin ateşten imtihanına karar vermiştir. Sorumsuz da bir karardır. Hukuktan yoksun bir karardır. En önemlisi şuursuzca bir karardır.
Andımız, 10 Mayıs 1933 tarihinden itibaren okullarda sevgili yavrularımızca okumaya başlanılmış, 1972, 1997 ve 2012 yıllarında değişikliğe uğrayarak büyük bir sevgi seli olarak coşkuyla haykırılmıştır. Andımız, milletin değerlerinin geleceğin emaneti olan çocuklara verilmesidir. Büyümektir, sevgidir, saygıdır, milletine ve geleceğine güvenle bakmaktır.
TÜRKAV ifade etmektedir ki; Andımızdan rahatsızlık duyanların başka bir anlayışlarıyla kıyaslama ile değerlendirme yapmaları neden? Samimiyetten yoksun olarak ortada olan bu yaklaşımlar art niyetli değil midir? Kamu hizmetlerinden olan, eğitimin ve öğretimin görev alanında da varlığı olan TÜRKAV, kamu görevlisinin anda duyduğu sevgisinin tartışma konusu yapılmasını “su üstüne yazı yazmak” olarak nitelemektedir. Milletin hizmetinde olan kamu çalışanlarının temsili ile TÜRKAV, Türk milletine hizmet yolunda yükselten değerlerden olan yemin, milli kimliğin coşkusu olmaktadır. Böyle bakmak gerekmektedir.
Öğrenci Andı’nda yer alan Türk ifadesi bir etnisitenin tanımı değil, tüm insanlarımızı kapsayan milli kimlik tanımıdır. Danıştay da “Andımız Okutulsun” kararıyla bunu tescillemiş oldu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 66. Maddesi, “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” der. Yine devletimizin kurucusu büyük Atatürk, “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” demiştir. Dolayısıyla Türk ifadesini sadece bir etnisitenin kimliği gibi yansıtmak arazlı bir yaklaşımdır. Öğrenci Andı içeriği itibariyle milli şuuru besleyen bir unsur olarak görülmeli ve Andımıza sahip çıkılmalıdır. Buna karşı duranların ise sorgulanması gerekir. “Öğrenci Andı ayırıyor” diyorlar. Çok doğru söylüyorlar! Ama memleket severler ile aklı, gönlü, fikri başka yerde olanları ayırıyor.” Başkan Gül konuşmasının devamında millet sevdalılarına seslenerek “Danıştay’ın Andımız kararı geleceğimiz için büyük bir yanlıştan dönmenin fırsatıdır. MEB bu kararı biran önce yönetmeliğe eklemelidir. Siyasi veya sendikal bir karşıtlığa gerek kalmadan müşterek olarak savunulması gereken bir durumdur. “Bu milleti sevmek sizin tekelinizde mi?” diye soranlara alın size fırsat hadi hep beraber sevgimizi gösterelim.