“Sanayi Üretiminde Çorum, Türkiye Ortalamasının Üstünde”
“Sanayi Üretiminde Çorum, Türkiye Ortalamasının Üstünde”
Hitit Üniversitesi (HİTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Ülke TV ekranlarında naklen yayınlanan Genç Vizyon programına konuk olarak katıldı.
Eğitimci Yazar Süleyman Beledioğlu ve İletişim Uzmanı İsmail Yolcu’nun hazırlayıp sunduğu programa uzaktan bağlantı ile katılan Rektör Öztürk üniversite ihtisaslaşma alanı olan Makine ve İmalat Teknolojileri kapsamında yapılan çalışmalar ve HİTÜ’nün hedeflerine dair konuştu. Rektör Öztürk, Çorum’un potansiyelini överken “Çorum’da Türkiye’de makine ve imalat teknolojilerinde orta düzey teknolojiyi yakalama oranı Türkiye ortalamasının üzerinde” dedi.
HİTÜ İhtisas Üniversitesi Kategorisine Girdi
Katıldığı programda konuşan Rektör Öztürk “Bölge ekonomisine katkı sağlayan HİTÜ, YÖK tarafından yürütülen Yüksek Öğretim Bölgesel Kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması projesinde yer alarak Türkiye’de makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan tek üniversite olma özelliğini taşıyor. Rektör Öztürk “YÖK’ün ‘Yeni YÖK’ vizyonuyla başlattığı üniversitelerimizin sayıları artmasıyla birlikte tek tip üniversite yapısına dönmemesi hem de ülkesine, bölgesine katkı sağlayacak girişimci üniversiteler neslini de açacak bir takım açılımları başlatmış oldu. Köklü üniversiteleri araştırma üniversitesi olarak bir kategoriye oturtturdu. Başvurular sonucunda belirli üniversiteleri araştırma üniversitesi olarak belirlemiş oldu. Yeni YÖK 2020 ocak ayı itibariyle ihtisas üniversiteleri kategorisine Hitit Üniversitesi de katılmış oldu. Yarışmacı bir kategori olan bu çalışma da bizler üniversite olarak önce ilimizin potansiyelini sonra bölgemizin potansiyelini ele alarak ‘İhtisaslaşma alanında ülkemize ne katabiliriz?’ diyerek araştırmalar yapıyorduk. Altı aylık süre sonunda Hitit Üniversitesi sanayi, imalat ve makine imalat altyapısının verdiği güven ile Çorum’un güzide sanayi sektörüne ve ülkemizin sanayi sektörüne katkı sunmak üzere 2020 itibariyle ihtisasımızı almış olduk” dedi.
“Çorum Makine İmalat Teknolojisinin Göbeğinde”
Rektör Öztürk açıklamalarına “Pandemi döneminde olduğumuz için sahaya yönelik kısıtlı imkânlarımız olsa bile biz üniversite olarak çok ciddi çalışmalarımızı başlatmış olduk. Sanayi Bakanımızın ciddi katkıları, Bakan Yardımcımızın yakın ilgileri, TUBİTAK Başkanımızla yakın müzakerelerle birlikte biz misyonumuzun ne olduğunu yerine iyice oturttuk. Burada öne çıkan misyonumuz şu Türkiye’de sanayi odaklı ihracat, rekabet gücünü arttırıcı 11. kalkınma planımızda 2019-2023 yıllarını kapsayan örneğin savunma sanayimiz, sağlık sektörünü ilgilendiren sanayi alanlarımız dört sıfır dediğimiz alt yapıda ana metal ve ağır sanayi dediğimiz alanlar, dijital etkileşimi artıran iletişim teknolojileri bunların hepsi bir alt yapı çalışmasıyla ve güçlerin birleşmesiyle ortaya çıkacak bir potansiyel oldu. Çorum’un potansiyeli ortada. Çorum bölgesinin dört katı düzeyde makine imalat teknolojisi yapan şirketlerimizin göbeğinde yer alıyor” şeklinde devam etti.
“Sanayi Üretiminde Çorum, Türkiye Ortalamasının Üstünde”
Öztürk “Çorum’da Türkiye’de makine ve imalat teknolojilerinde orta düzey teknolojiyi yakalama oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye ortalaması yüzde 31. Orta düzeyi yakalamış sanayi üretimi Çorum’da ise yüzde 36, yani ortalamanın üzerinde. Bunun ötesinde bir tık öteye giderek ‘Daha farklı neler yapabiliriz?’ diyerek Teknoloji Transfer Merkezimizi hayata geçirdik” açıklamalarında bulundu.