Kütüphane Haftası Kutlanıyor
Her yıl kutlanan Kütüphane Haftası’nın 55. yılı, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
“Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü” temasıyla kutlanan 55. Kütüphane Haftası başladı. Dün Mimar Sinan İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen açılış etkinliğine Vali Mustafa Çiftçi, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, yaptı. Arslan, “İl merkezinde 5, ilçe ve köylerimizde 15 olmak üzere toplam 20 adet kütüphanede ve 1 adet gezici kütüphanemiz ile kitapseverleri kitaplarla buluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl kütüphanelerde 258 bin adet kitabı 265 bin okuyucu ile buluşturduklarını aktaran Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kütüphanelerimiz kitap okunan ve kitap temin edilen mekanlar olmanın yanında ödev yapma ve ders çalışma mekanları olarak da önemli bir ihtiyacı yerine getirmektedir. Okuma ile ilgili karnemizin iyi olduğunu söylemek zordur. Kitap ve okuma konusunda her türlü çaba çok değerlidir. Bir kitap okudum hayatım değişti diyen bir okuyucu ile hayatını değiştiren kitabı buluşturmak için ortaya konulan çaba yabana atılmaz.”
“KİTAPLA ARASINA MESAFE KOYAN TOPLUMLAR İLİM ÜRETEMEZ”
Arslan’ın konuşmasının ardından kürsüye Vali Mustafa Çiftçi, çıktı. Kitap ile arasına mesafe koyan toplumların ilim ürütmeleri, bilimsel çalışma yapabilmelerini mümkün olmayacağını belirten Çiftçi, böyle bir toplumun medeniyet kurmasının da söz konusu olmayacağını vurguladı.
Bilgi çağını yaşadığımız günümüz dünyasında ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmeleri, müreffeh bir hayat inşa edebilmeleri, sürekli gelişen, yenilenen, paylaştıkça çoğalan bilgiye kesintisiz ve süratle ulaşabilmeleri ve bilgiyi analiz ederek faydaya dönüştürmeleri ile mümkün olacağını kaydeden Çiftçi, “Bugün dünyanın tamamına dağılmış 235 bin halka açık kütüphaneye üniversitelerin, parlamentoların ve okulların da eklenmesiyle bu sayı 1 milyona ulaşmaktadır. Dünyanın sahip olduğu en kıymetli hazine olan kitabı, bilgiyi muhafaza eden kütüphaneler bunu insanlığın ortak istifadesine sunmaktadırlar. Bilgi çağını yaşadığımız günümüz dünyasında ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmeleri, müreffeh bir hayat inşa edebilmeleri, sürekli gelişen, yenilenen, paylaştıkça çoğalan bilgiye kesintisiz ve süratle ulaşabilmeleri ve bilgiyi analiz ederek faydaya dönüştürmeleri ile mümkün olacaktır. Günümüzde sahip olunan teknoloji sayesinde bilgi parmaklarımızın ucundadır. Bir tıkla artık bilgiye ulaşmak mümkündür. Ancak bilginin faydalı olabilmesi için işlenmesi gereklidir” dedi.
Vali Çiftçi’nin konuşmasının ardından kütüphanelerde en çok kitap okuyan öğrenciler ve büyüklere ödüllendirildi.
Programda ayrıca öğrenciler tarafından hazırlanan resim ve el sanatları sergisinin de açılışı yapıldı.