Teknoloji Bağımlılığı ve Sigaranın Zararları Anlatıldı
Sporculara Teknoloji Bağımlılığı ve Sigaranın Zararları Anlatıldı
Yeşilay Derneği Çorum Şubesi tarafından yaz spor okullarına katılan çocuklara “Teknoloji Bağımlılığı ve Sigaranın Zararları” konulu eğitim verildi. Seminerde öğrencilere sigara, pasif içicilik ve teknoloji bağımlılığı konularında bilgiler verildi.
Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, Yeşilay Çorum Şube Başkanı Türker Ejder ve yaz spor okullarındaki öğrenciler katıldı.
Seminerde açılış konuşmasını Yeşilay Çorum Şube Başkanı Dr. Türker Ejder, yaptı.
Yeşilay’ın özellikle sigara alışkanlığıyla ilgili büyük çalışmalar yürüttüğünü belirten Ejder, “Büyükler de sizin kadar bilinçli olmalı. Bugün burada hocalarımız size bazı alışkanlıklarla ilgili bilgiler verecek. Maalesef günümüzde gençler sizler gibi spora meraklı değil. Ellerinde telefon, önlerinde bilgisayar, hayatlarını hareket etmeden geçiriyorlar. Bu toplantıdan sonra inanıyorum ki Yeşilay gönüllüsü olup toplumu bilinçlendirmek isteyeceksiniz” diye konuştu.
Seminerde konuşan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Emrah Karadere teknoloji bağımlılığıyla ilgili bilgiler verdi.
Karadere, “Öncelikle teknoloji bağımlılığı yavaş yavaş başlıyor. Önce vakit geçirmek için, ardından sorunlardan kaçmak için kullanılıyor. Daha sonra öyle bir hal alıyor ki teknolojisiz yaşayamaz hale geliyorsunuz. Örneğin aile pikniğe gidecek ancak bir kişi istemiyor. Çünkü o kişi teknoloji bağımlısı. İnternet olmayacağı için gitmek istemiyor. Teknoloji bağımlılığı sizi sevdiklerinizden ayırıyor” ifadelerini kullandı.
Karadere, bütün bağımlılıkların meraktan başladığını kaydederek, “Merak bir açıdan çok önemli. Bilimsel araştırmaların faaliyetlerin başında geliyor. İnsanın dünyayı, evreni keşfetmesine yardımcı oluyor. Bağımlılık yapan davranışlar nedeniyle de tehlikeli” ifadelerini kullandı.
Teknolojik bağımlılığın zararlarından bahseden Karadere, “Teknolojiyi önce sosyal amaçla kullanılmaya başlıyorsunuz. Can sıkıntısını gidersin diye kullanıyorsunuz. Bir adım sonrasında eğelenmek için problemlerden kurtulmak için kullanıyorsunuz. Sonra bir adımda ise bağımlı olmaya başlıyoruz. Teknoloji bağımlılığıyla ailemizi kaybetmeye başlıyoruz. Onlarda güzel vakitler geçirmek varken bir bilgisayarın başında, bir cep telefonu başında sanal dünyada kısır döngüye giriyorsunuz. Sonrasında mutsuz olmaya başlıyorsunuz. İlişki problemleri başlıyor. İnsanların en değer verdiği ailesiyle arası açılıyor” dedi.
Seminerin devamında ise Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özlem Erçen Diken, sigara bağımlılığıyla ilgili sunum yaptı.
Sigaranın bir katil olduğunu belirten Diken, “Dünyada 13 saniyede bir insan sigara nedeniyle ölüyor. Yılda 4.9 milyon sigara kullanımına bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybediyor” dedi. Sigara içmeyen kişiler daha sağlıklı ve daha mutlu olduğunu vurgulayan Diken, sigara içen kişiler daha mutsuz, agresif ve hastalıklarla karşı karşıya kaldığının altını çizdi.
Seminere katılan çocukları sigara içmemeleri konusunda uyaran Diken, “Sigara içmediğinizde hastalıklardan uzak olacaksınız. Hastalıklardan uzak olmak sağlıklı bir yaşam sürmektir. Yaşam kalitenizi arttıracak. Artık sadece uzun yaşamak değil. Sağlıklı yaşam süresi de önemli. Sağlığımızı koruyarak daha rahat bir yaşam süreceğiz” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer ile İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı, sunum yapan öğretim üyeleri Emrah Karadere ve Özlem Ercen Diken’e hediyeler takdim etti.