1 Mayıs’ta ‘İstiklal Marşı’ Krizi
Çorum’da sendika üyeleri 1 Mayıs için alanlara indi. 1 Mayıs coşkusu bu yıl da, ‘İstiklal Marşı’ kriziyle gölgelendi. Tertip komitesindeki bazı sendika temsilcilerinin İstiklal Marşına karşı ısrarlı tavrı, yine gergiliğe ve tartışmalara neden oldu.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Çorum’da etkinliklerle kutlandı. Türk-İş, KESK ve DİSK’in içinde yer aldığı kutlama komitesi tarafından düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerine bazı siyesi parti ve sivil toplum örgütleri de katıldı. Pirbaba Çamlığı önünde toplanan yaklaşık bin kişilik grup Gazi Caddesinden yürüyüşe geçti. Kortej sloganlar atarak Hürriyet Meydanı’na kadar yürüdü.
Polis, 1 Mayıs etkinlikleri nedeniyle Gazi Caddesini trafiğe kapatırken, kutlama alanı güvenlik barikatı ile çevrildi. Kalabalık grup polisin yoğun güvenlik önlemi altında alana giriş yaptı. İşçi Bayramı kutlamalarında miting alanına gelenlerin üstleri tek tek arandı.
‘İSTİKLAL MAŞI KRİZİ YAŞANDI’
Saat kulesi önünde yapılan 1 Mayıs kutlama etkinlikleri sırasında yine İstiklal Maşı krizi yaşandı. Daha önceki 1 Mayıs kutlama etkinliklerinde de İstiklal Marşı okunup okunmaması konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Etkinliği katılanlar arasında İstiklal Marşı konusunda yine gerginlik yaşandı. 1 Mayıs kutlama etkinlikleri saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunmadan program başlatıldı. Bu sırada alanda bulunan bazı kişiler İstiklal Marşı okunmamasına tepki gösterdi. İstiklal Marşı konusunda duyarlılık gösterenlerle, 1 Mayıs tertip komitesi üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tepkilere rağmen program istiklal marşı okunmadan devam ettirildi.
Programda 1 Mayıs tertip komitesi temsilcileri konuşma yaparak, taleplerini dile getirdi. Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi ve mevsimlik işçilerin kadroya geçişiyle ilgili talepleri, bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında öne çıkan konular oldu.
Yapılan konuşmaların ardından etkinlik çekilen halaylarla sona erdi.
SIKI GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINDI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında emniyet güçleri tarafından alınan sıkı tedbirler gözlerden kaçmadı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Hürriyet Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinde barikatlarla çevrilen alanda katılımcılar rahat bir şekilde 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamalarda İl Emniyet Müdürlüğü tarafından alınan sıkı tedbirler gözlerden kaçmadı. Pirbaba Çamlığı’ndan Hürriyet Meydanı’na kadar yürüyen vatandaşlara polis ekipleri de eşlik etti. Kalabalık grup polisin yoğun güvenlik önlemi altında alana giriş yaptı. İşçi Bayramı kutlamalarında miting alanına gelenlerin üstleri tek tek arandı.
“MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Türk-İş İl Temsilcisi Sefer Kahraman kadro alamayan geçişi işçilerin mağduriyetlerin giderilmesini istedi.
Hürriyet Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama programında bir konuşma yapan Türk-İş İl Temsilcisi Sefer Kahraman, işçinin taleplerine hükümetin sesiz kaldığını ifade ederek, “Bu güne kadar hükümetlere sesimizi duyurmayan çalıştık ama sesimizi duymadılar veya durmak istemiyorlar. Herhalde bizi idare edenlerin kulakların kar suyu kaçtı” şeklinde eleştirilerde bulundu.
Bugün ülkede her kesim mağdur hale geldiğini belirten Kahraman, “Bizler Türk-İş’e bağlı sendikalar olarak hep bir ağızdan çalışanların hakkını savunmak için buradayız” dedi. Mevsimlik işçilerin kadro talebini de gündeme getiren Kahraman “Ülkede bir kısım insanlar kadro aldı ancak alamayan arkadaşlar da var. Şeker Fabrikalarında 25 yıldır geçişi işçi olarak çalışanlar var. Onlarda ne zaman kadrolarına kavuşacak. Yetkililer den sesimizi duymalarını ve mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz” dedi.
Sefer Kahraman şeker fabrikasının satışına da tepki gösterdi. “Fabrikaları satarak bu ülke kazanmaz” diyen Kahraman herkesin bu konuda tepkisini ortaya koymasını istedi. Kahraman “Şeker fabrikaları satılırken kaybedenler fabrika çalışanları değil, çiftçi ve köylü olacak” dedi. Sefer Kahraman’ın konuşması sırasında Şeker-İş sendikası üyeleri, “Şeker vatandır vatan satılmaz”, Şekeri satanı biz de satarız” şeklinde sloganlar arttılar.
Ezan okunurken konuşmasına ara veren Sefer Kahraman, daha sonra devam etti. Kahraman, işçinin ve emekçinin sorunlarının çözümü için birlikte mücadele edilmesi çağrısında bulundu.