Pancarın Şekere Yolculuğu
Pancarın Şekere Yolculuğu
Çorum Şeker Fabrikasında Kampanya Dönemi Devam Ediyor
Pancarın tarladan sofraya zahmetli yolculuğu başladı. Tarladan fabrikaya getirilen pancar, çeşitli işlemlerden geçirilip şekere dönüştürülüyor.
Genellikle modern tarım tekniklerinin kullanıldığı bölgede, bazı çiftçiler hala geleneksel yöntemleri tercih ediyor. Tarladan fabrikaya getirilen pancarın, çeşitli işlemlerden geçirilip yaklaşık 1,5 günlük çalışmayla şekere dönüştürülüyor.
Hasat edildikten sonra traktör veya kamyonlarla fabrikaya getirilen pancar, kantara boşaltıldıktan sonra polar ölçümü yapılarak bant sistemi ile yıkanacağı bölüme taşınıyor. Pancarlar burada su ile yüzdürülerek yıkama kanallara gönderiliyor.
Kanalda otlardan ve taşlardan arındırılan pancarlar, yine bant sistemi ile işleme alanına getiriliyor. Burada cips haline dönüştürülen pancarlardan şerbet elde ediliyor. Şerbet buhar kazanlarından geçirilerek koyulaştırıldıktan sonra, pişirme kazanlarında lapa haline getiriliyor. Lapalar soğutucularda soğutulup kristalleşmesi sağlanıyor.
Yaş halde elde edilen şeker elenip, kurutuluyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından ortaya çıkan şeker torbalanıp, stoklanıyor.
Çorum’un en büyük kamu yatırımı olan Şeker Fabrikası’nda kristal şekerin yanı sıra yan ürün olarak melas ve yaş pancar posası üretimi yapılıyor. Şeker fabrikasında işlenen pancardan yaklaşık 97 bin ton kristal şeker, 31 bin ton melas, 180 bin ton yaş pancar posası üretimi beklenirken, işletmenin bu yıl yapacağı üretim faaliyetlerinden bölgeye sağlanacak parasal değer 400 milyon lira.
Şeker İş Sendikası Başkanı Sefer Kahraman, “Modern tarım teknikleriyle çiftçilerimiz bu pancarları söküyorlar. Söküldükten sonra pancarları fabrikamıza getirerek teslim ediyorlar” dedi.