İskilipli Atıf Hoca’ya Vefa Paneli
İskilipli Atıf Hoca’ya Vefa Paneli
Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Çorum İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen İskilipli Mehmet Atıf Hoca’ya Vefa Gecesi, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Yönetmen Mesut Uçakan, Dr. Mehmet Sılay ve Avukat Ömer Kılıç’ın konuşmacı olarak yer aldığı panel, Devlet Tiyatro Salonu’nda düzenlendi.
Akşemseddin Camii müezzini Ferhat Turhanoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan gecenin açılış konuşmasını KYK İl Müdürü Erol Kavuncu yaptı. Yüksek Öğrenin Kredi ve Yurtlar Kurumunda son yıllarda gerçekleştirilen atılımlarla, yurtların, sadece otel gibi kullanılan mekânlar olmaktan çıktığına vurgu yapan Kavuncu, “Tarihsiz millet talihsiz millettir. Geçmişini bilmeyen geleceğine ışık tutamaz” sloganıyla, büyük İslam alimi İskilipli Mehmet Atıf Hoca’mızı, çok değerli üstatlarımızdan dinleyerek yad edeceğiz” dedi.
Kavuncu’nun ardından KYK ve yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren KYK Genel Müdür Yardımcısı Hasan Davulcu, KYK’nın sıradan barınma mekânları olmaktan çıkıp, aynı zamanda ilim irfan yuvası haline dönüştüğünü belirterek “Kurumumuzda kalan tüm öğrencilerimiz bizim evlatlarımızdır ve bizlere emanettir.” dedi.
Panel Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık’ın yaptığı panelde konuşan Avukat Ömer Kılıç, Atıf Hoca döneminin siyasi analizini yaptı.
“Atıf Hoca’yı idam eden zihniyet ile bugün yaşayan aynı zihniyetin uzantıları da 100 yıldır aynı sakızı çiğniyor. Bugün düzenlenen vefa gecesine karşı çıkanların kimliklerine baktığınızda, gidilen yolun ve yapılan işin doğruluğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bizim dedelerimiz, ecdadımız istiklal mücadelesini içki serbest ve meşru olsun, şapka giyip modern olalım gibi anlamsız gayeler için vermemişti. Yeni sistem için risk olarak görülen alim ve ulemanın tasfiyesi için kolları sıvadılar. Batılılaşma projesini uygulayacakların önündeki engel, Atıf Hoca gibi alimlerdi ve onları engel olmaktan kaldırmak istiyorlardı. Türlü bahaneler uyduruldu ve bu milletin alim ve ulemasına kıyıldı. Birileri çıkıp ta şapkadan adam asılır mı? demesin diye, böyle bir komide olur mu? deyip kendilerini alaya almasınlar diye işe hukuk kılıfı uydurmaya çalıştılar. Maalesef ki Türkiye böyle günleri yaşadı.” dedi. İstiklal Mahkemesi’ndeki zihniyetin bugün de var olduğunun altını çizen Av. Ömer Kılıç, “Bundan 10 yıl öncesinin Türkiye’si, bugünün Türkiyesi değildi. Merhum Atıf Hoca’nın kemikleri gizli olarak getirildi ve akşam karanlığında 3-5 kişinin kıldığı cenaze namazı ile defnedilebildi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olarak geldiği Çorum mitinginde merhum Atıf Hoca’nın adını andı, işte o zaman mesele meşrulaştı ve soluğumuz genişledi.” diye konuştu. Araştırmacı-yazar ve eski milletvekili Dr. Mehmet Sılay, İskilipli Atıf Hoca’nın idamından sonra cenazesinin herkesten habersiz kimsenin bilmediği bir yere gömüldüğünü anlatarak Atıf Hoca’nın mezarının yerini nasıl bulduğunu ve İskilip’e nakledilme hikayesini anlattı.
İskilipli Atıf Hoca’nın hayatını anlatan Kelebekler Sonsuza Uçar adlı filmin senaristi ve yönetmeni Mesut Uçakan da yaptığı konuşmada filmin hikâyesini ve çektikleri zorlukları seyircilerle paylaştı.
Atıf Hoca’nın Kabrinde Dua Edildi
KYK İl Müdürü Erol Kavuncu, yurt öğrencileri ve panelistlerin de katıldığı İskilip’te İskilipli Mehmet Atıf Hoca’nın kabrini ziyaret ettiklerini ve merhum için dua ettiklerini söyledi.
İSKİLİP DOLMASI İKRAM EDİLDİ
İskilip’te Atıf Hoca’nın kabri ziyaret edildikten sonra KYK tarafından protokole, öğrencilere ve misafirlere İskilip dolması ikramında bulunuldu. KYK İl Müdürü Erol Kavuncu, yemeğe katılan tüm davetlilerle yakından ilgilendi.