Osmancık Kalesi Yeniden Hayat Buldu
Osmancık Kalesi Yeniden Hayat Buldu
Restorasyonun Birinci Etabı Tamamlandı
Yürüyüş Yolu ve Seyir Terasları ile Turizme Yeniden Açılacak
Osmancık’ta tarihi Kandiber Kalesi restorasyonla yeniden hayat buldu. Osmancık Belediyesi tarafından 2014 yılında başlatılan restorasyon çalışmasının birinci etabında sona gelindi. Restorasyon çalışması kapsamında kelenin zirvesine kadar ulaşan merdivenlerle artık kaleye ulaşım çok daha rahat sağlanabilecek. Restorasyon nedeniyle bir süredir ziyarete kapalı olan tarihi kale Kasım ayı sonrasında yeninde turizme açılacak.
Osmancık Kalesi olarak ta bilinen Kandiber Kalesinin tarihi 7 bin yıllık geçmişe dayanıyor.
Çorum’un Osmancık ilçesinde Kızılırmağın kuzeyinde doğu-batı yönünde bulunan kale 275 metre yüksekliğinde doğal bir kayanın üzerinde yapılmış ve Selçuklular zamanına ait olduğu sanılmaktadır. Bununla beraber kale değişik dönemlerde birkaç kez onarılmış, özelliğini yitirmiştir.
Uzun yıllardır onarım görmeyen kale için ilk kez restorasyon çalışmaları 2014 yılında başlatıldı. Osmancık Belediyesi tarafından yürütülen çalışmada önemli mesafe alındı.
Kalenin restorasyon projesi iki etaptan oluşuyordu. Projenin ilk etabında kaleye çıkışın kolaylaştırılmasını sağlayacak yürüyüş yolları, çevre düzenlemesi, aydınlatma ve seyir teraslarının inşası tamamlandı. İkinci etapta ise tarihi surlar restore edilecek.
Bir tarafta Kızılırmak ve tarihi Koyunbaba köprüsü, diğer tarafta ilçe merkezi ve çeltik tarlalarını kuş bakışı izleme keyfi sunan Kale, Osmancık’ı turizmde cazibe merkezi haline getirecek.
Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Kandiber kalesinin eteklerindeki seyir terasında yaptığı açıklamada restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. 1 etap çalışmaların yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olduğunu belirten Karataş, bir süredir ziyarete kapalı olan kalenin bu ayın sonlarında yeniden turizme açılacağını söyledi.