951 Firma ve 3 Bin 231 Ürün Denetlendi
951 Firma ve 3 Bin 231 Ürün Denetlendi
Çorum Ticaret İl Müdürlüğü, 2020 yılında toplam 951 firma ve 3 bin 231 adet ürünü denetledi.
Ticaret İl Müdürlüğü’nün 2020 yılı faaliyetleri kamuoyuna açıklandı.
Açıklamada “Çorum İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımıza 2020 yılında toplam 2 bin 170 adet şikayet başvurusu gelmiştir. 2020 yılında 21 toplantı yapılmış olup, toplam 2 bin 4 dosya görüşülerek karara bağlanmıştır. Başvuruların, 977 adedi tüketici lehinde, 968 adedi tüketici aleyhinde 59 adedi ise görevsizlik şeklinde değerlendirilerek sonuçlanmıştır” denildi.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
Ticaret İl Müdürlüğümüz “iç ticaret”, “tüketicinin korunması ve piyasa gözetimi”, “esnaf ve sanatkarlar” ve “kooperatifçilik” olmak üzere dört temel süreç üzere faaliyet göstermektedir.
2020 yılı içinde Çorum Ticaret İl Müdürlüğü’nün iç ticaret birimi olarak 28/11/2012 tarihli ve 28481 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantılarının ve Bu Toplantılarda Bulunacak Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmeliğin 38’inci maddesi gereğince ilimizde ve ilçelerimizde yapılan 51 adet Anonim Şirketlere Bakanlık Temsilcisi görevlendirilmiştir. İç Ticaret Birimi görevleri ve çalışmaları kapsamında mahkemelere 43 adet cevap yazısı ve diğer müdürlüklerle ilgili 56 adet yazışma yapılmıştır. İlimiz merkezinde 30 adet şubelerle birlikte 70 adet AŞ kuruluşu yapılmıştır.
İlimizde ve ilçelerimizde 1163 sayılı Kooperatifler Kanunun 87’nci maddesi uyarınca Kooperatiflerin her yılın ilk altı ayı içinde yapılan genel kurul toplantılarına Müdürlüğümüz tarafından Bakanlık Temsilcisi görevlendirilmiştir ancak yaşanan Covid 19 nedeni ile 2020 yılında 18 adet Bakanlık Temsilcisi görevlendirilmiş, genel kurullarını yapamayan Kooperatiflerimizin genel kurul toplantıları 2021 yılına ertelenmiştir.
Müdürlüğümüzün kooperatif çalışmaları kapsamında İlçelerde ve köylerde potansiyel kadın üretimlerini kooperatif çatısı altında birleştirmek üzere girişimci kadınlar ile görüşmeler yapılarak, Tarım İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile üçlü protokol çerçevesinde Düvenci, Eskice, Kargı Yeşilköy’ de bilgilendirme eğitimleri verilmiştir. Bu verilen eğitimler sonucunda sayısı dört olan Kadın Kooperatiflerimiz 2020 yılı sonu itibariyle 11’e yükselmiştir.
2020 yılının Temmuz ayında Bakanlığımız tarafından Kadın Kooperatiflerine hibe desteğini içeren KOOP-DES programı başlatılmıştır. KOOP-DES programına ilimizde bulunan Zerafet Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Mavi Umutlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Sungurlu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi başvuruda bulunmuştur. Zerafet Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi hibe desteği almaya hak kazanmış olup, 149.900,62 TL proje tutarıyla hibe desteği verilmiştir. Diğer başvuruda bulunan kooperatiflerimiz Mavi Umutlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Sungurlu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin projeleri 2021 yılında Bakanlığımızca değerlendirilecektir.
Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir. Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. Başkanlığı illerde ticaret il müdürü ilçelerde kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici hakem heyetlerinin diğer üyeleri belediye, baro, tacir/esnaf ve tüketici örgütü temsilcilerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda Çorum İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımıza 2020 yılında toplam 2 bin 170 adet şikayet başvurusu gelmiştir. 2020 yılında 21 toplantı yapılmış olup, toplam 2 bin 4 dosya görüşülerek karara bağlanmıştır. Başvuruların, 977 adedi tüketici lehinde, 968 adedi tüketici aleyhinde 59 adedi ise görevsizlik şeklinde değerlendirilerek sonuçlanmıştır.
07/11/2013 tarihli ve 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54 üncü ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği ve 31/08/2018 tarihli ve 30521 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği gereğince 2020 yılında Müdürlüğümüzce toplam 951 firma ve 3231 adet ürün denetlenmiştir.
6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun gereğince ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımlar çerçevesinde Çorum Ticaret İl Müdürlüğü olarak 2020 Yılı içinde Kurumumuza yapılan 275 adet şikayetin; 78 adeti eksik bilgi ve Kanun kapsamına girmediğinden işleme alınamamış, 41 adet şikayet ise “Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri” tanımı kapsamında olmadığından diğer kurumlara sevki sağlanmıştır. 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında para cezası uygulanmamış olup 156 adet şikâyetin ise işlemleri devam etmektedir.
13.02.2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” kapsamında anılan tarihten itibaren ilimiz ve ilçemizde, İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretiyle iştirak eden ve yönetmelikteki şartlara haiz olup internet üzerinden İETTS (İkinci El Taşıt Ticareti Sistemi) üzerinden yapılan başvuruların İl Müdürlüğümüzce değerlendirilerek uygun olan işletmelere “Yetki Belgesi” verilmektedir. Yönetmelik gereğince 2020 yılı içerisinde 205 işletme yetki belgesi talebinde bulunmuş, yönetmelikte aranan şartları taşıyan 107 işletmeye yetki belgesi verilmiş 98 işletmenin başvurusu ise aranan şartları taşımaması nedeniyle reddedilmiştir.
05.06.2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik “kapsamında alınan tarihten itibaren ilimiz ve ilçemizde emlakçılık işiyle iştirak eden ve yönetmelikteki şartlar uygun olanların internet üzerinden TTBS sistemi üzerinden yapılan başvuruların İl Müdürlüğümüzce değerlendirilerek uygun olan esnaf ve tacirlerimize İl Müdürlüğümüzce “Yetki Belgeleri” verilmektedir. Bu kapsamda 2020 yılı içerisinde 37 başvuruda bulunulmuştur. 12 adet başvuruya emlak yetki belgesi verilmiştir. 25 adet başvuruya yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yetki belgesi verilememiştir.
26.03.2010 tarihli ve 27533 sayılı Resmi Gazetede yayınlanıp, 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe giren 5957 sayılı “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” gereğince Hal Hakem Heyeti 01.06.2018 tarih ve 34888565 sayılı oluru ile Müdürlüğümüz bünyesinde kurulmuştur. Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde kurulmuş ilimizde bir adet toptancı hali ve 33 adet üretici örgütü bulunmaktadır. İlimiz haline kayıtlı toplam işyeri sayısı 38 olup iki adedi OSB’de olmak üzere 10 adet soğuk hava deposu mevcuttur. Aynı Kanun gereği Müdürlüğümüzce 2020 yılı içerisinde 32 adet gerçek ve tüzel kişinin hal kayıt sistemine kaydı yapılmıştır.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında, Lisanslı Depolardaki ürün miktarının mahallinde tespitinin yapılabilmesi amacıyla 12/08/2017 tarihinde Konya’da düzenlenen uygulamalı eğitim seminerine Müdürlüğümüz personellerinin katılımı sağlanmış, eğitim tamamlandıktan sonra İlimiz Organize Sanayi ve Alaca İlçesinde bulunan iki adet lisanslı depoda ayda iki defa olmak üzere, mahallinde ürün tespiti amacıyla denetim gerçekleştirilmeye devam edilmektedir.