550 Çiftçiye 55 Ton Tohum Hibe Edildi
550 Çiftçiye 55 Ton Tohum Hibe Edildi
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 550 çiftçiye Macar Fiğ Tohumu hibe etti.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce yem bitkileri ekilişini artırmak amacıyla çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne müracaat eden 550 çiftçiye 55 ton kilogram Macar Fiğ Tohumu dağıtıldı. Tohumlar, düzenlenen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle dağıtıldı.
Törene, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Belediye Başkan Yardımcısı Zübeyir Tuncel, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Ahlatcı, MHP İl Başkanı Agah Karapıçak, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, köy ve mahalle muhtarları ile çiftçiler katıldı.
Törende bir konuşma yapan AK Parti Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum tarımını geliştirmek için yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Ceylan, konuşmasında şunları söyledi:
“Birçok tarımsal üründe ve girdide küresel bazda büyük artışlar yaşanmakta. Uluslararası boyutta yaşanan bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri ile üreticimizin girdi maliyetlerini düşürmek için 2021 yılı başında gübre desteklerini %100, sertifikalı tohum desteklerini ise özellikle hububatlarda %88 ile %166 arasında artırdık.
Ancak son günlerde dünya genelinde hem gübre fiyatları, hem de gübre hammadde fiyatları tekrar artışa geçti. Petrol, doğalgaz gibi dış ticaret açığı verdiğimiz birçok gübre ham maddesinin fiyatlarındaki bu artışlar, tarımsal üretimimizi olumsuz yönde etkiliyor. Yaşanan bu gelişmeler karşısında Tarım Bakanlığımızın ve bizlerin önceliği çiftçilerimizin korunması ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamaktır.
Bu amaçla, bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve Tritikale için gübre desteğini % 25 oranında artırarak ödeyeceğiz. 2022 üretim yılı için de gübre desteği, hububat dahil tüm ürünlerde %100 artırarak ödeyeceğiz.
Böylece buğday, arpa, çavdar, yulaf ve Tritikale için 16 lira olan GÜBRE desteğini, 2021 üretim yılı için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 32 lira olarak ödeyeceğiz. Diğer ürünlerde GÜBRE desteğini 2021 üretim yılı için dekara 8 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 16 lira ödeyeceğiz.
2022 üretim yılı için sertifikalı tohum desteğini ise buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik için %50 artırarak dekara 24 lira ödeyeceğiz. Yapılan bu düzenleme ile ülkemiz için stratejik öneme sahip Buğdayda gübre desteğini 4 kat sertifikalı tohum desteğini ise 3 kat artırmış olacağız. Yine MAZOT desteğini ise mazot maliyetinin ortalama %50’sini karşılayacak şekilde düzenleyeceğiz.
Toplamda 1.3 milyar TL yüzde 50 hibe desteği vermeyi planladığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının 2021-2022 dönemine ait başvurularını almaya başladık.
Bu dönem mevcut çiftçilerimizin makine-ekipman ihtiyaçlarının karşılanması için KKYDP 2021-2022 dönem başvuruları, Altyapı A İş Planı kapsamında 300 bin liraya kadar %50 hibe desteği için başvurular başlamıştır.
40 bin TL’ye kadar olan makine ve ekipmanlara öncelik verilecektir. Bu dönem ilk defa proje başvurularında asil ve yedek liste açıklanacak böylece daha fazla proje hayata geçmiş olacaktır.
2021 Yılı Çayır Mera ve Islah Amenajman Projesi (Kaba Yem Bitkilerini geliştirme projesi) kapsamında ilimize Tarım ve Orman Bakanlığınca 450 bin TL tahsis edilmiştir.
Proje gereği % 75 Bakanlık katkısı % 25 Çiftci katkısı olmak üzere 531 bin 250 TL’lik Macar fiğ tohum alımı ihalesi yapılmıştır.
Yapılan ihale neticesinde 450 bin TL ye 55 bin kilogram Macar Fiğ tohum alımı yapılmıştır. 55.000 Kg. Macar Fiğ tohumluğu İlçe Müdürlüklerimizin talebi doğrultusunda İl Merkezinde ve 13 İlçe Müdürlüklerimize müracaat eden 550 çiftçiye 5.500 Da alanda, ekim yapılmak üzere Macar Fiğ tohumu dağıtımı gerçekleştiriyoruz.
Kişi başı 10 Da alana ekilmek üzere 100’ er kilogram Macar Fiğ tohumu verilecektir. Burada amacımız ilimizde yem bitkileri ekilişini artırarak hayvancılık sektörünü desteklemek ve çiftçilerimizin tohum girdisinin azaltılarak karlılığını artırmaktır.”
İl merkezimizde müracaat eden 473 çiftçiden 190 çiftçi Ziraat Odası, Pankobirlik, Ticaret Borsası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tarım Orman İl Müdürünün katılımıyla kura usulüyle belirlenmiştir.
Hak sahibi çiftçilerimizden 205 TL Çiftçi katkısı alınarak Proje gereği ekiliş yaptırılmak üzere sözleşme imzalanacaktır.”
Konuşmaların ardından çiftçilere tohumlar çiftçilere teslim edildi.