257 Çiftçiye Süt Sağım Makinesi Verildi
257 Çiftçiye Süt Sağım Makinesi Verildi
Çorum Valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce kentteki hayvancılığı geliştirmek amacıyla geliştirilen proje kapsamında kura ile belirlenen 257 üreticiye yüzde 75 hibeli süt sağım makinesi verildi.
Tarım İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törende İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı kentte hayvansal üretimi geliştirmek amacıyla projeler yürüttüklerini belirtti. Sarı “İlimizde hayvancılık yapan küçük aile işletmelerindeki üretimin hijyen şartlarında yapılarak sütlerinin satışını ve birliğe göndermelerini sağlamak amacıyla süt sağım makinesi dağıtmak için proje hazırladık. Beş ay önce ihale edilerek 2 bin 500 liraya alımını gerçekleştirdik. Amacımız modern tarım tekniklerini üreticilerime iletmek ve süt hijyenini sağlamak. İlimizde 4-5 ineği olan, çok sayıda ineği olmayan üreticilerimizi tespit edip müracaatlarını aldık. 560 müracaat oldu, kura çekerek hak sahiplerini belirledik ve bugün dağıtımını yapıyoruz” dedi.
Sarı, hayvancılıkla ilgili üretim birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarının makine ekipman kapasitesini geliştirmek amacıyla da Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteklerinden en üst seviyede yararlandıklarını kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş da İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen süt sağım makinesi dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hayvansal üretimde ihracatçı bir ülke olduğunu, üretim kapasitesini artırmak için çok çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Erdurmuş: İklimin Gereklerine Uygun Hale Getirmemiz Zorunlu
Türkiye’de 18 milyonun üzerinde büyükbaş, 57 milyon civarında da küçükbaş hayvan bulunduğunu aktaran Erdurmuş “İklim şartları, coğrafya, küresel iklim değişiklikleri, bizim de ülke olarak politikalarımızı, özellikle hayvansal üretim açısından da iklimin gereklerine uygun hale getirmemizi zorunlu kılıyor. Bu noktada gerek üretim planlaması yaparak gerekse de iklim değişikliğinden en az etkilenme adına da Bakanlık olarak çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“Son Altı Ayda Yaklaşık 900 Milyon Dolarlık İhracatımız Var”
Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için kendilerine hedefler koyduklarını belirten Erdurmuş, “Anadolu coğrafyası, küçükbaş coğrafyası. İklime uygun mera yapısıyla, tüketim azlığıyla yem maddesi olarak, daha kıt kanaat imkânlarla beslenebilmesi açısından Anadolu için gerçekten önemli. Burada kendimize hedefler koyduk ve emin adımlarla yürüyoruz. Bugün Türkiye hayvansal üretimde net ihracatçı bir ülke. TÜİK’in açıkladığı son altı aylık verilere baktığımızda bizim hayvansal üretimde yaklaşık 900 milyon dolarlık ihracatımız var. Yaklaşık 250 milyon dolar civarında da ithalat söz konusu” dedi.
Vali Yardımcısı Recep Yüksel de devletin sahip olduğu imkânları, çalışan, üreten insanların kullanımına sunduğunu, bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce temin edilen 257 süt sağım makinesinin hak sahiplerine teslim edildiğini belirtti.