‘Öncelikli Hastalar Bekletilmiyor’
Tüm Çorum’un çokça konuştuğu “Ultrason sırası çok” konusuna yetkililer sonunda açıklık getirildi.
‘Öncelikli Hastalar Bekletilmiyor’
Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sinan Zehir ve İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, poliklinik randevu sistemi ve ultrasonografi randevu sistemine yönelik çıkan haberler ile ilgili basın toplantısı yaptı.
Son dönemde gündeme sıkça gelen Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin randevu sistemi hakkında gelen şikayetler üzerine Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sinan Zehir ve İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı basın açıklaması yaptı.
“Ultrasonografi Hizmetine Öncelikli Hastaların
Bekletilmesi Gibi Bir Durum Asla Söz Konusu Değildir”
Ultrason randevusu ile ilgili konuşan Başhekim Sinan Zehir” Aralık ayında yaklaşık 4500 hastaya, Ocak ayında 4585 hastaya ve Şubat ayında ise 27 günlük süre ile 5150 hastaya ultrasonografi hizmeti verilmiştir.Burada özellikle öncelikli hastalarımızın bekletilmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir. Acile başvuran hastaların veya hekimler tarafından acil olduğu belirtilen hastaların ultrasonografileri hemen aynı gün içerisinde çekilmektedir.Bunun dışında randevu alan hastaların ise tetkiklerinde bir aksama olmaması için de diğer tanı yöntemleri kullanılarak bu hastaların tedavisinin aksamamı konusunda öne geçilmektedir. Ayrıca ultrasonografi için günlük çekilen hasta sayısı arttırılmış durumda.Burada çalışan radyoloji uzmanlarımız ile görüşerek mesai saatlerinin dışında çalışmalarını sağladık ayrıca nöbet sonrasında da ayrılmayıp ultrason hizmeti vermeleri sağlanarak buradaki iyileştirmeyi arttırmaya gayret ettik. Önümüzdeki süreç içerisinde de ultrasonografisi hizmet alımı hayata geçirilerek buradaki sorunun tamamen önüne geçilmesi planlanmaktadır “dedi.
“Polikinlikte Görev Yapan Hekim Sayısında Diğer Zaruri
İşlemlerin Yapılmasından Dolayı Bir Azalma Söz Konusu”
Bunun dışında poliklinikler randevu sistemi hakkında konuşan Zehir” MHRS tanımlamadığımız hiçbir hekim bulunmamaktadır.Ancak hastanemizdeki hekimler sadece poliklinik hizmeti vermemekte. Bu hekimlerin bir kısmı Cerrah ve haftanın belirli günlerinde ameliyatları olmakta, 24 saat nöbet usulü ile çalışmakta acil hizmetini kesintisiz sürdürebilmesi için nöbet tutmakta ve sağlık kurulu hizmeti sürdürülmesi için sağlık kurulunda görevlendirilmekte , bazı bölümlerde toplum ve ruh sağlığında AMETEM de yani poliklinikler dışında görevlendirilmesi olmakta ayrıca bazı hekimlerimiz öğretim üyesi olduğu için Üniversitede ders saatleri olmakta. Hekimler bu şekilde görevlendirildiği zaman aktif polikliniklerde görev yapan hekim sayısında diğer zaruri işlemlerin yapılmasından dolayı bir azalma söz konusu. Bunun dışında hekimlerimin bir kısmı Covid oldu, bunun içinde bu hekimlere poliklinik tanımlayamıyoruz. Karantinaya girmek durumda oluyorlar bunlarda hizmet sunumunda bazı eksikliklerle bizi karşı karşıya bırakıyor.Covid19 henüz bitmiş değil şiddetli bir şekilde devam ediyor ve bunun için covid servislerindeki hastaların takibi için buralara doktorların tanımlanması gerekiyor. Her servise belirli sayıda hekim görevlendirmemiz gerekiyor. Göğüs hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları uzmanımız yeterli olmadığı için her servise bu alanda uzmanlar görevlendiremiyoruz. Bu hocalarımızı bir tim halinde oluşturuyoruz ve bir göğüs hastalıkları uzmanı, bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı gibi ve bunun altında da servislere bakan diğer branşlardaki arkadaşlarımızı görevlendirerek buradaki hizmeti Türkiye’deki en kaliteli servis hizmetini sürdürebilen hastanelerden biri pozisyonundayız “dedi.
“Yoğunluğun Bölgemizdeki Tek Hastane Olarak
Bir Anda Tamamen Karşılanması Mümkün Değil”
Hastanede ki hasta yoğunluğuna da dikkat çeken Zehir “Hasta yoğunluğunun artması pandemi döneminde takdir edersiniz ki hastaneye başvuran hastalar azaldı hatta kısıtlamalardan sonra poliklinikler büyük oranda kapatıldı ama daha sonra poliklinikler açıldıktan sonra hastanelere oldukça yoğun bir hasta başvurusu söz konusu oldu. Hem pandeminin devam etmesi hem de bu yoğunluğun takdir edersiniz ki bölgemizdeki tek hastane olarak bir anda tamamen karşılanması mümkün değil.Bir dönem hekimlerin emekli olmaları istifa etmeleri engellenmişti ancak hekimlerimizin emekli olmaları ve istifa etmeleri kısıtlamaları kaldırılınca da emekli olan hekimler, başka kurumlara geçen hekimler veya başka illere tayin olan hekimlerin olması da belirli branşlarda ki hekimlerimizin azalmasına neden oldu. Bu sayıların arttırılası için ise Sağlık Müdürlüğümüz ile birlikte çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bildiğiniz üzer hekimler çok çabuk bir şekilde uzman olamıyorlar mesela bir radyoloji uzmanının yetişmesi 11 yıl sürüyor. Biz mevcut hekim sayımızla her hekimimize sağlık bakanlığımızın belirlediği MHRS randevu sistemini açmamız ile birlikte ayaktan MHRS uygulaması ile de +18 MHRS daha poliklinikten günlük tanımlıyoruz. Bunun dışında da her hekimimiz randevu alamamış, köyden gelmiş veya bir şekilde başka şehirlerden gelmiş hastaları da kabul etmekte. Ortalama 65 veya 70 ki bazı hekimlerimiz de bu sayı 90 ile 100 olabiliyor hekimlerimiz günlük ortalama bu rakamlarda hastaya hizmet veriyor. Böyle hizmet verilmeyen istisnai bölümlerimiz de elbette var. Mesela çocuk psikiyatrisi ki bu bölümde de bir çocuğa 10-15 dakika ayırmak ne kadar doğru olabilir, ki bu süre o çocuğu dinleyip anlayabilmeniz için yeterli zaman dilimi değildir. Bazen arkadaşlarımız mesai sonrasında ve öğle aralarında da bu hastalarımızın tedavisi için zaman ayırtmak zorunda bile kalabiliyorlar. Biz burada hizmetin kalitesi arttırabilmek için bazı düzenlemeleri yavaş yavaş hayata geçiriyoruz” diye konuştu.