Sanayi Ve Teknoloji Müdürlüğünün 2021 Faaliyetleri
Sanayi Ve Teknoloji Müdürlüğünün 2021 Faaliyetleri
Çorum Valiliği, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün 2021 yılında yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bir basın bülteni yayımladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ürünlerin güvenli ve ilgili teknik düzenlemelere uygun olmasını sağlamak; piyasa gözetimi ve denetiminin esasları ile yetkili kuruluşların görevlerini ve iktisadi işletmeciler ile uygunluk değerlendirme kuruluşlarının yükümlülüklerini belirlemek amacıyla 12 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun ve bu Kanun kapsamında yayımlanan Yönetmelikler doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı tarafından piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri yapılmaktadır. Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından yapılan risk analizi sonucunda yıllık bazda hangi ürünlere yönelik olarak gözetim ve denetim faaliyeti yapılacağına karar verilmektedir.
Bakanlık tarafından il müdürlüklerine gönderilen denetim programı, illerde uzmanlık konularına göre görevlendirilmiş denetçi personel tarafından icra edilmektedir. Denetimler ürün denetimi, hizmet yeri denetimi, ürün/firma gözetimi ve hizmet yeri gözetimi adı altında dört kategoride gerçekleştirilmektedir. 2021 yılı denetim programı kapsamında ürün denetimi olarak, Çorum ili için elektrikli asansör, patlayıcı ortamda kullanılan akaryakıt dispanser tabancası, aydınlatma armatürü, gaz alarm cihazı, gaz detektörü, piroteknik ürün grubu, aerosol kaplar, düdüklü tencere, genleşme tankı, karbondioksitli ve tozlu yangın söndürme tüpleri, adaptör, cep telefonu şarj cihazı, elektrikli battaniye, fiş/priz, kablo, kettle, vantilatör, kombiler, ev tipi ocaklar, profesyonel pişirme cihazları, aküler, piller, O kategorisi araçlar(römorklar), oto lastik verimlilik etiketi, LPG yakıt sistem tadilatı, tartı aleti olarak belirlenmiş olup, ilgili denetim personeli tarafından faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Hizmet yeri denetimi olarak periyodik kontrolü yapılan asansörlerin teyit kontrolü, asansör yetkili servis hizmet yeri denetimleri; hizmet yeri gözetimi olarak da asansör ilk tescil muayenelerine katılım sağlanmaktadır. Ürün/firma gözetim faaliyeti olarak Çorum ili ve ilçelerinde elektrikli ekipman satan işyerleri ziyaret edilerek yeni yürürlüğe giren Kanun ve Yönetmelikler hakkında satıcı bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca beyaz eşya satışı yapılan işyerleri de ziyaret edilerek yeni enerji etiketleri ile ilgili mevzuatta yapılan değişiklik hakkında işletme sahiplerine yönelik bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında; Çorum Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılı içerisinde ilimiz merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren Akaryakıt – LPG İstasyonlarında; 3679 adet Akaryakıt, LPG ve Adblue sayacı denetimi, 3222 adet elektrik sayacı, 13 adet su sayacı, 336 adet otomatik olmayan tartı aleti, 6 adet takograf cihazı, 17 adet taksimetre, Hazır Ambalajlı Mamul üreticilerinde ağırlıkları/hacimleri 5 g veya 5 ml’ den daha az 10 kg veya 10L’den daha fazla olmayan 77 adet hazır ambalajlı mamullerin denetimi yapılmış, ayrıca ölçü ve tartı aletleri ile ilgili yetkili muayene servisleri ve tamir ve ayar servislerinin denetimleri yapılmış olup, uygun olmayan ölçü ve tartı aletleri ile ilgili 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre idari ve cezai işlemler uygulanmıştır.
1 Ocak – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu kapsamında 105 adet işletmeye ilk defa Sanayi Sicil Belgesi düzenlenmiş olup, 290 adet işletmenin vize işlemi gerçekleştirilmiş, 131 adet işletmenin değişiklik talebi onaylanmış ve 149 adet işletmenin Sanayi Sicil Belgesi iptal edilmiştir. İlimizde hali hazırda Sanayi Sicil Belgeli 1.132 adet işletme faaliyette bulunmaktadır.
01 Ocak – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Sanayi Sicil Belgesi İlk kayıt, iptal ve genel kontrol kapsamında 190 adet işletme farklı gün ve saatlerde ayrı ayrı ziyaret edilmiştir.
Müdürlük ana görevlerine ilave olarak;
Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Siteleri ile ilgili yıllık denetimler ile diğer iş ve işlemler yürütülmektedir.
Sungurlu İlçesinde 484 Hektar alan içerisindeki OSB ‘de imar düzenlemesi yapılan 100 hektarlık alan içerisinde 69 sanayi parselinden 26 adet parsel tahsisinin yapılmış, faal durumda olan 1 adet işyerinde 25 kişiye istihdam sağlanmaktadır.
Osmancık İlçesinde 47 Hektarlık alan içerisindeki OSB’de 35 sanayi parselinden 30 adet parsel tahsisinin yapılmış, faal durumda olan 6 adet işyerinde 718 kişiye istihdam sağlanmaktadır.
Merkez ilçede bir adet olmak üzere, Sungurlu, Osmancık, Alaca, İskilip, Kargı ve Bayat ilçelerinde birer adet sanayi sitesi bulunmaktadır.”