15 bin TL’lik Destek Verilecek
İskilip’te başlatılan “Dağ Köylerinde Çilek Yetiştiriciliği” projesine destek gelmeye başladı. Halkbankası İskilip Şube Müdür Vekili Selami Selçuk Karaman, projeye 15 bin TL destek vereceklerini söyledi.
İskilip’te ilçe ekonomisini kalkındırmak amacıyla başlatılan “Dağ Köylerinde Çilek Yetiştiriciliği” projesine ilk destek Halk Bankası’ndan geldi.
İskilip Kaymakamı Bestami Alkan tarafından ilçedeki çilek üretimini artırmak, ilçe ekonomisini güçlendirmek amacıyla başlatılan “Dağ Köylerinde Çilek Yetiştiriciliği” projesine destek gelmeye başladı. Kaynak bulmak için bankaların genel müdürlüklerine bir mektup yazan İskilip Kaymakamı Bestami Alkan, ilk geri dönüşü aldı.
İskilip Halkbankası Şube Müdür Vekili Selami Selçuk Karaman, Kaymakam Alkan’ı makamında ziyaret ederek, projeye katkı vermek istediklerini söyledi.
Halk Bankası’nın ülkenin tanıtımına ve kültürel gelişimine katkı sağlayan projelerin yanında olduğunu kaydeden Karaman, “Halkbank için ekonomiye ve topluma yönelik her katkı, sürdürülebilirlik yaklaşımının vazgeçilmez bir parçasıdır. Halkbank, sosyal sorumluluk projeleriyle, eğitimden turizme, sanattan doğanın korunmasına kadar birçok alana, yani topluma ve hayata değer katmaya devam etmektedir. Bu saye de İskilip’te böyle bir sorumluluk üstlenmemize vesile olduğunuz için sizlere teşekkür ederiz. Halk Bankası olarak bu projeye 15 bin TL destek vermek istiyoruz” dedi.
GENEL MÜDÜRLERE YAZILAN MEKTUP
Öte yandan Kaymakam Bestami Alkan, bankaların genel müdürlüklerine yazdığı mektupta şu ifadelere yer verdi:
“Bir ülkenin ekonomisini bir binaya benzetirsek, en altta tarım ve hayvancılık vardır. Onun üzerinde sanayi, onun üzerinde hizmet sektörü, en üstte ise finans sektörü vardır. Eğer temel, yani tarım, sağlam olmazsa o bina sallanır. Biz İskilip’te Kaymakamlık olarak binanın temelini sağlamlaştırmaya çabalıyoruz. İskilip esnafı da kriz içinde, çünkü yoğun olarak alışveriş yapacak köylümüzün yeterince parası yok. Zaten köylü de yok. Genç nüfusun çoğunluğu göç etmiş, köyünü terk etmiş çünkü. 63.5 yaşındayım, 40 yıllık Mülki İdare Amiriyim. Yaş haddinden emekliliğime 1,5 yıl kaldı. 12 değişik ilde Kaymakam ve Vali Yardımcısı olarak görev yaptım. 04 Ekim 2018 tarihinde İskilip Kaymakamı olarak göreve başladım. Ne kıdemime ne de yaşıma uygun olmayan bu atama üzerine 2019 Şubat ayında emekli olmaya karar vermiştim. Ama İskilip köylerini gezdikten sonra bu kararımdan vazgeçtim. Çünkü gördüğüm manzara içimi acıttı. Fakirlik, yoksulluk, göç nedeniyle neredeyse boşalmış köyler ve hatta yıllar önce tamamen terk edilmiş köy bağlılarını görmek elem vericiydi.
İSKİLİP’TE BİR ŞEYLER YAPMAK GEREKTİĞİNİ HİSSETTİM
İskilip’te bir şeyler yapmak gerektiğini hissettim. Bu göçü nasıl önleyebilir, azaltabiliriz, köylümüze, çiftçimize nasıl gelir, kazanç sağlarız, köylümüz tekrar kendi köyünde nasıl efendi olur, bunun çaresi var mıdır, nedir diye araştırdım. 2011 yılında ilçemizde başlatılan çilek yetiştiriciliği Şeyh köyümüzde başarılmış, yani maya tutmuş, bunu gözledim. Bu köyümüzün elde ettiği gelirin, kazancın insanımız farkında. Şeyh köyümüzdeki yalnızca 250 dekar olan çilek bahçelerinden, 2018 sezonunda elde edilen gelirin 1 milyon TL’den fazla olduğu, köyden kente göçün durduğu ve hatta köye geri dönüşün başladığı, köy muhtarımızca bana anlatıldı. O zaman yapılacak çalışmanın, projenin hedefi belli oldu… Çilek yetiştiriciliği!
Özellikle göç veren dağ köylerimizde, orman içi köylerimizde çilek yetiştiriciliğini yaymayı hedefledim. Neden çilek? Çünkü dikildikten 60 gün sonra ürün vermeye başlıyor ve ekim ayı sonuna kadar ürün alınabiliyor ve aynı fideden 4 yıl ürün almak mümkün. Ayrıca pazarı sorunu da yok. Hedefim ve projem, bahar dikimi olan 2019 Mart ayı sonuna kadar 1,5 milyon sertifikalı çilek fidesi dağıtmak, diktirmek ve çilek bahçelerini 1000 dekara çıkarmak idi. Köy köy gezmeye başladım. Anlattım. Hedef aşıldı, talep 2 milyon adete yaklaştı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, çilek dikimi yapılan köylerimizden, köyden kente göçün duracağına ve hatta geri dönüşün başlayacağına yürekten inanıyorum. Çünkü bunun canlı örneği Şeyh köyümüzde yaşanmıştır. Ücretsiz olarak dağıtacağımız 1.5 milyon çilek fidesinden (ki talep 2 milyon adete dayanmıştır) beklediğimiz rekolte tahmini 900 tondur. Geçtiğimiz sezon çileğin kilogramı 5-8 TL arasında satılmıştır. Elde edilecek gelir, 5 TL’den satılsa bile 5 milyon TL civarında olacaktır diye tahmin ediyoruz. Bugün itibariyle 240. 000 adet çilek fidesi almış bulunmaktayız. Fideler tamamen doğal gübre ile yetiştirilecek, hiçbir şekilde zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanılmayacaktır. Bu projede çiftçi kazanırsa, esnaf da kazanacak ve ekonomik çark İskilip’te daha hızlı dönmeye başlayacaktır.
Sayın kaymakamım keşke emekli olsaydınız;
Yapmış olduğunuz faize aracılık etmek sureti ile vatandaşı bereketsizliğe biraz daha fazla itmek dışında hiç bir anlamı olmayacaktır. Sizede Allah ve peygamberimizin harp ilan ettiği güruha dahil olmak gibi bir felaketin organizasyonu günahı kalacaktır. Sizin adınıza ve bu vebale girenler adına çok üzgünüm. Bu yaşa kadar bu mantıkla görev yapmamışsınızdır İNŞAALLAH