Oğuzlar Cevizi, Üreticinin Yüzünü Güldürdü
Oğuzlar Cevizi, Üreticinin Yüzünü Güldürdü
Oğuzlar-77 cevizinin hasadına başladı. Oğuzlar ilçesinde bu yılki ürün rekoltesi ve kalitesi üreticiyi sevindiriyor . Dalından koparıldıktan sonra yeşil kabuğundan ayrılarak kurutmaya alınan cevizler araziye ve boş alanlara serilerek kurutuluyor. Yaklaşık 15 gün süren bu zahmetli sürecin ardından paketlenen cevizler tüketiciye sunuluyor. Yeni mahsulünün kısa süre içinde tezgahlarda yerini alması bekleniyor.
Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer Yıldırım, Oğuzlar 77 cevizinin ilçeye yıllık 15 milyon TL civarında katkı sağladığını açıkladı. Oğuzlar cevizinin Türkiye genelinde rağbet gördüğünü dile getiren Başkan Yıldırım, cevize olan talebe cevap vermekte zorlandıklarını söyledi.
Ceviz hasadının Eylül ayının ilk haftasında başladığını, arazi şartları nedeniyle hasat mevsiminin Ekim ayının ilk haftasına kadar sürebildiğini dile getiren Yıldırım, “İlçemizde 5 bin ton civarında ceviz üretimi yapılıyor” dedi.
İlçenin en önemli gelir kaynağının ceviz üretimi olduğunu belirten Yıldırım, halkın yüzde 90’ının ceviz üretiminden gelir elde ettiğini ifade etti.
Teknolojinin gelişmesine rağmen cevizin kalitesi ve aromasının bozulmaması için hasadın geleneksel yöntemlerle yapıldığını dile getiren Yıldırım, yeşil kabuğundan ayrılan cevizin, kurutulmasının ardından üreticiler ya da Ceviz Üreticileri Birliği aracılığıyla pazara sunulduğunu kaydetti.
Cevizler denince insanların aklına Oğuzlar cevizinin geldiğini belirten Yıldırım, dünyanın her tarafından talep edildiğinin altını çizdi. Belediye olarak ceviz üreticilerine imkanlar ölçüsünde destek olmaya çalıştıklarını anlatan Yıldırım, “Ceviz üreticileri birliğimiz var. Tanıtım fuarlarına gidiyorlar. Cevizin tanıtımında destek veriyoruz. Ne talep gelirse biz o taleplerin hepsine katkıda sunmaya çalışıyoruz. Oğuzların tek geçim kaynağı ceviz ve arazilerinde engebeli olduğu için üreticiler ulaşımda zorluk çekiyor. Belediye olarak üreticilerimizin arazi yollarını bakıma alıyoruz. Bu bizim görev alanımızda değil ama biz halkımıza destek oluyoruz. Sulama noktasında desek veriyoruz” dedi.
“Bu yıl ceviz üretimi geçen yıllara göre çok iyi”
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal ise Oğuzlar 77’nin bölgeye ekonomik katkısı olan bir ceviz türü olduğunu kaydetti. Oğuzlar cevizinin Türkiye’de ve dünyada rakibi olmayan tek çeşit olduğunu savunan Hantal, Oğuzlar 77’nin yerli bir ürün olduğunu söyledi.
Oğuzlar’ın iklimi ve toprak yapısından kaynaklı Oğuzlar cevizinin kendine has bir aroması olduğunu anlatan Hantal, “ İlçede 500 yıllık ceviz ağaçlarımız var. Bu yılki ceviz üretimi geçen yıllara göre daha iyi. İç oranı, doluluk, ebat olarak cevizimizin kalitesi diğer yıllara göre yüksek. Buda yaz sezonunun serin geçmesinden kaynaklı. Normalde cevizimizin hasadının yapılarak bitmiş olması gerekiyordu. Ancak hala hasat devam ediyor. Üreticilerimizin ürettiği ürünün işlemesinde sorun yaşıyor. Makine ekipman noktasında sıkıntılarımız var. Cevizin kabuğundan soyularak paketlenmesi noktasında OKA destekli proje yaptık. Piyasaya farklı cevizler Oğuzlar 77 ismi kullanılarak satılmakta. Buna tüketiciler kullanılacak. Bundan sonra cevizimiz paketlenmiş halde üreticiye sunulacak. Üzerinde birliğimizin ismi ve coğrafi işaret olacak. Bu iki şey olmadığında o cevizin Oğuzlar 77 olmadığı ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.
Ceviz üreticisi Savaş Gözüaçık ise, bu yıl ceviz hasadının güzel olduğunu, kalitesinin ise çok iyi olduğunu dile getirdi. Son 10 yılın en iyi cevizini hasat ettiklerini belirten Gözüaçık, organik ve aroması çok güzel olan cevizin Türkiye’de birinci olduğunu belirtti.
Bu yıl cevizlerin daha verimli olduğunu dile getirerek Mahmut Yeşil adlı üreticisi ise, Oğuzlar Cevizi’nin Türkiye’de bir marka olduğuna dikkat çekti.